Mijn weg naar het ondernemerschap

In mijn weg naar het ondernemerschap heb ik al vaak dingen gedaan die ik eerder nooit zou hebben gedaan of aangedurfd. Door onzekerheid, denken dat anderen het beter kunnen dan jezelf of gewoon het niet durven. Vandaag neem ik een andere drempel, en zet ik mijn eerste stappen in het schrijven van mijn allereerste blog. Misschien brengt deze blog sommigen onder jullie raad of mag deze blog jullie inspireren.

‘Een belangrijk onderdeel van creativiteit is fouten durven maken’.

Over wikken en wegen…..

Mijn weg naar het ondernemerschap

Sinds het opborrelen van een bewust verlangen naar het uitbouwen van een eigen zaak zit je toch ook met heel wat vragen waar je op dat moment misschien nog niet altijd een antwoord op hebt. En dat was voor mij niet anders. Eens ik de stap had gezet om dit een kans te geven ging mijn leven, maar ook dit van mijn gezin, een gans andere koers varen.

 

Het rustig kabbelend riviertje waarop wij als gezin jarenlang rustig hadden gevaren, werd ineens toch wat uitdagender, onstuimiger en misschien ook wel onzeker…. maar we zouden gaan roeien met de riemen die wij hadden: vertrouwen, doorzettingsvermogen, energie, begrip, kracht, positiviteit, geloof om er enkelen op te noemen.

 

Samen gingen wij deze nieuwe uitdaging aan, ook al kwamen er soms minder positieve reacties zoals ‘zou je dit nu wel doen?’, ‘weet je wel waaraan je begint?’, ‘nu nog starten als zelfstandige, is dat financieel wel haalbaar?’. Je zou denken dat dit je zou afschrikken, maar integendeel mij gaf het alleen nog maar meer energie om op zoek te gaan naar de mogelijke middelen, want hoe begin je hier nu aan?

De weg leek oneindig, de mogelijkheden onbeperkt

Mijn eerste stappen in mijn groeiproces naar het ondernemerschap nam ik tijdens de sessies loopbaanbegeleiding. Sessie na sessie werd het voor mij duidelijker dat de weg die ik voor ogen had, wel eens het juiste pad voor mij zou kunnen zijn. En dat ik eigenlijk ook over meer skills en vaardigheden beschikte om dit waar te maken, dan ik dacht. Wat mij nog meer vertrouwen gaf om aan de slag te gaan.

 

Mijn zoektocht bracht mij naar de jobinspiratiebeurs waar allerlei instanties vertegenwoordigd waren, zoals VDAB, Starterslabo, Syntra Hasselt, Unizo Limburg, om er enkele op te noemen. En eigenlijk zag ik hierna even het bos door de bomen niet meer. Waarschijnlijk door de verschillende mogelijkheden die er waren. Maar via deze weg kwam ik ook in contact met Katja Craeghs van Vaklab te Bokrijk. Een boeiende en inspirerende dame met heel wat ervaring. Zij gaf mij de raad om mij in te schrijven voor de groepstraining bij Vaklab.

Vaklab, een inspirerende plek in een groene omgeving

Vaklab

Vaklab, een expertise- en dienstencentrum van Bokrijk rond vakmanschap en ondernemerschap, waar men makers, vakmensen en ondernemers begeleidt in het realiseren van dromen en ambities.

 

Maar dit klonk mij alvast als muziek in de oren. Het volgen van de groepstrainingen samen met andere vakmensen en ondernemers werkten op zich al zeer inspirerend. Want naast de groepstrainingen, telkens weer onder begeleiding van zeer respectabele ondernemers of onderneemsters zoals Veerle Dobbelaere, Tijl Bossuyt, Raf Vermeiren en vele anderen, werd er gewerkt aan vele opdrachten en cases. En dit met zeer uiteenlopende onderwerpen gaande van het uitwerken van een financieel plan, het onder de loep nemen van je website, het in de markt zetten van je product of dienst en zoveel meer.

 
 

Het leuke hieraan was dat wij werden uitgedaagd om anders over de dingen na te denken, uit onze comfortzone te treden en samen te werken met andere personen. En tegelijkertijd werd er vanuit deze groep feedback gegeven, maar ook ideeën werden aangebracht om misschien later mee aan de slag te gaan. Als klap op de vuurpijl werden wij door Peter Perceval uitgedaagd om tijdens de slotavond ons project voor te stellen aan een publiek. Eveneens een groei- en leerproces…. Want hoe doe je dat, je verhaal vertellen? En welke houding neem je dan aan?

 

De eerste stap hierin was gezet, en zou ik zeker nog kunnen toepassen, later in mijn traject bij Starterslabo.

Starterslabo, begeleiding van personen om hun ondernemersdroom waar te maken via coaching, training en persoonlijke ontwikkeling.

Starterslabo was en is nog steeds de stap in mijn traject naar het ondernemerschap. Ik kwam er terecht na het volgen van de informatiesessie, zowel bij Syntra Hasselt als bij Starterslabo. Mijn keuze voor Starterslabo werd bepaald op basis van de informatie die er werd gegeven, en de begeleiding waar je kan op terugvallen. Maar je kan hier ook de keuze maken uit verschillende opleidingen.

 

Mijn keuze is destijds uitgegaan naar het langdurige traject ‘Labo’, waar je de mogelijkheid krijgt om je onderneming uitgebreid te testen voor je de sprong naar zelfstandige waagt.

In de beginfase volg je een aantal workshops en schrijf je een volledig ondernemersplan uit, alsook een financieel plan. Best wel een grote uitdaging, maar zeker waardevol als je later de stap naar het ondernemerschap zet en je jezelf misschien naar financiële instellingen dient te begeven voor het verkrijgen van financiële steun. En ook hier breekt er een moment aan om je project voor te stellen aan een publiek, samengesteld uit ondernemers, personen binnen Starterslabo, maar ook personen uit het bankwezen. Ook hier mag je weer feedback ontvangen van tal van personen uit verschillende vakgebieden.

Zéér waardevol, als je het mij vraagt.

En hierna breekt, als alles goed zit, het moment van facturatie aan. Voor mij was dit in april vorig jaar…. Eindelijk kon ik met het echte werk beginnen. Ideetjes uitwerken, contacten leggen en die contacten proberen om te zetten in klanten. Honderd en één dingen komen erop je af, en ja, soms schiet je ook al wel eens een keertje in paniek, maar achteraf bekeken blijkt dat niet zo erg te zijn. Zeker niet wanneer je ook dit weer bekijkt als een leermoment, en als je kan terugvallen op mensen die je begeleiden en steunen in dit traject. En vaak zijn dit ook enkele personen waarmee je dit traject bent gestart.

Ondertussen zitten wij met z’n allen in lockdown omwille van het virus covid-19. En andere vragen komen nu op ons pad zoals het verdere verloop van ons traject, want op gegeven moment neemt dit een einde. En voor sommigen van ons komt dit einde snel dichterbij. Hiernaast speelt natuurlijk ook het financiële een rol, want waar het de afgelopen maanden net begon te lukken om samenwerkingen aan te gaan en producten te verkopen, lijkt deze groeifactor nu volledig verdwenen te zijn.

Maar ook hier heb je dan toch ook weer een keuze. De keuze om bij de pakken te blijven zitten, of de keuze om er het beste van te maken en dingen te ondernemen om te blijven werken aan je doel, je eigen onderneming. En dit alleen of samen met anderen….. want meer dan ooit worden er via sociale media groepen opgericht i.v.m. ondernemerschap, kan je heel wat webinars volgen enz.

En blijf ik erin geloven dat we er met z’n allen na deze crisis, samen sterker zullen uitkomen.

 

Nu, meer dan ooit, besef ik dan ook dat het in tijden zoals deze zéér belangrijk is om ook vindbaar te zijn op het web. Dus de voorbije weken ben ik gaan nadenken over een eigen website en hoe deze er zou kunnen uitzien. Ik ben ook even te rade gegaan bij enkele ontwikkelaars van websites, maar als kandidaat-ondernemer is dit prijskaartje, zeker nu, nog even wat te hoog. Iets waar je ongetwijfeld ook mee geconfronteerd wordt en de moeite loont om over na te denken als je de stap naar ondernemerschap zou overwegen.

In deze tijd van lockdown kan ik zelf momenteel heel wat uren en dagen spenderen aan het samenstellen van een website, zonder dat ik hierin thuis ben. Gelukkig zijn er personen uit mijn netwerk, zoals Bjorn Pacholski en Bernadet Wehenkel die mij hierin raad geven. Waar Bjorn vertrouwd is met het opzetten van websites en het ontwerpen van onder andere logo’s en illustraties (zie illustratie hierboven van Starterslabo), is Bernadet zeer vakkundig in alles met wat ‘woord’ en ‘tekst’ te maken heeft. En ik zou jullie zeker eens willen aanraden om een kijkje te nemen op hun websites:

 

https://www.pixelnoir.be/

 

https://www.verhaallijnen.be/

 

Voel je welkom om een kijkje te nemen op mijn website www.dekleinetheeboom.be

Tips en constructieve feedback zijn altijd welkom!

 

Heel graag tot een volgende blog?

 

Cindy

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven