Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

1ste Zomerse kruidenwandeling ‘Van Vlierefluiter tot toetelaar’

26/06/2022 om 09:30 - 12:30

€20

Een topeditie van een kruidenwandeling rondom het mooie gebied van de Kluis van Vrijhern te Hoeselt

Terwijl de Vlier getooid is in prachtige schermen gevuld met talrijke witte bloesems die ons vergezellen langsheen onze kruidenwandeling, kan het niet anders of deze struik vraagt onze aandacht. En dat verdient de Vlier ook. 

Want het gebruik van de Vlierbessen in luchtwegensiroop is vaak wel gekend, maar waar precies de werking vandaan komt al wel wat minder. Wist jij trouwens dat je van de Vlierbloesem heerlijke pannenkoekjes kan bereiden, of deze zelfs kan verwerken tot een verzorgend bloesemwater voor je huid? Dat dan ook nog eens eenvoudig is om te bereiden, goedkoop, volledig natuurlijk en zonder allerlei ingrediënten om de houdbaarheid te verlengen. 

Met mijn achtergrond als verpleegkundige, maar ook als herboriste en kruidenverwerkster geef ik je graag meer uitleg over de werking en toepassingen van de Vlierstruik, maar ook over andere interessante en bruikbare planten die wij ontmoeten tijdens deze wandeling. En dit op een manier zodat het voor iedereen te begrijpen is. 

Boeketje Vlier en roos

Deze zomerse kruidenwandeling is dan ook geschikt voor diegenen die interesse hebben naar het gebruik van wilde planten (lees: kruiden), maar niet goed weten op welke manier eraan te beginnen, en er dus graag meer over willen weten. Maar zeker ook voor wie al een zekere kennis heeft met betrekking tot het gebruik van wilde planten. Hetzij ter ondersteuning van allerlei klachten of het gebruik ervan in de voeding. 

Is het anderzijds voor jou ook van belang om planten in hun natuurlijke omgeving te leren (her)kennen? Voel je dan zeker ook welkom, want tijdens deze kruidenwandeling gaan wij ook aan de slag met onze zintuigen om te ervaren op welke manier je planten kan herkennen.

Voor de durvers

Zie je het zitten om tijdens deze wandeling aan de slag te gaan met het proeven van planten, dan is het zeker geen overbodige luxe om een flesje, of beter nog, drinkbus met water mee te brengen. Zo heb je de gelegenheid om eerst het plantenmateriaal af te spoelen, of na het proeven even door te spoelen. Soms geen overbodige luxe, want het ene kruid is soms al eens wat pittiger dan het andere. 

Gedurende een “3-tal uurtjes neem ik je graag mee op pad met een afwisseling van informatie, weetjes, het sensorisch leren herkennen van planten met onderweg al eens een kruidig proevertje als toepassing. Voor ieder wat wils dus, zeker wanneer je graag meer te weten komt over de toepassingen van wilde planten, en dat zijn er nogal wat. 

Wanneer het weer het toelaat nodigt het terras van De Hogelandshoeve je graag uit om nog even na te genieten en na te praten samen met de andere deelnemers. En dit doen wij natuurlijk niet zonder je nog wat lekkers aan te bieden. In samenwerking met Han & Jay van De Hogelandshoeve bieden wij je graag een scone van het huis aan, geserveerd met een zomerse salade en een frisdrank of kruidenthee, om een fijne voormiddag af te sluiten. 

Praktisch: 

  • wij spreken af bij de Hogelandshoeve, St- Annastraat 29, 3730 te Hoeselt. Parkeren kan op de voorziene parking (net voorbij De Hogelandshoeve) 
  • om tijdig te kunnen aanvangen met de wandeling vraag ik ook om op het tijdstip van vertrek aanwezig te zijn 
  • wij wandelen een 4- tal kilometer over zowel verharde als onverharde wegen. Geschikte (wandel)schoenen en aangepaste kledij (bij regenweer) zijn zeker aan te raden 
  • na de wandeling is er een lekkere scone, vergezeld van een zomerse salade voorzien, net zoals een frisdrank of een kruidenthee 
  • notities nemen mag, audio-opnames worden echter niet toegelaten met uitzondering van video-opnames en foto’s 
  • bij slecht weer kan er beslist worden om de kruidenwandeling te verschuiven naar een latere datum 

Kostprijs: €20 p.p. (hapjes en drankje inbegrepen) 

Inschrijven:   

han@hogelandshoeve.be of telefonisch 0499/816895 

info@dekleinetheeboom.be of telefonisch 0498/837352
of via het inschrijfformulier 

 

 

Gegevens

Datum:
26/06/2022
Tijd:
09:30 - 12:30
Kosten:
€20
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , ,
Site:
https://dekleinetheeboom.be/geplande-kruidenwandelingen/

Organisatoren

De Kleine Theeboom
De Hogelandshoeve

Locatie

Hogelandshoeve
Sint-Annastraat 29
Hoeselt, Limburg 3730 België
+ Google Maps
Telefoon
0499 81 68 95
Bekijk de site van Locatie
Winkelwagen
Scroll naar boven